Skip to content
Το κέντρο λογοθεραπείας, εργοθεραπείας και ειδικών θεραπειών blablaδίζω βρίσκεται στην Αθήνα παρέχοντας υπηρεσίες παιδοκεντρικές.
  • Βιογραφικό
  • Ο χώρος μας
  • Υπηρεσίες
    • Λογοθεραπεία
    • Εργοθεραπεία
    • Μαθησιακή υποστήριξη
    • Ψυχοπαιδαγωγικό πρόγραμμα
    • Συμβουλευτική γονέων
  • Άρθρα
  • Insta wall
  • Επικοινωνία
Menu Close

Insta wall

  1. Αρχική>
  2. Insta wall
Πολλοί γονείς παιδιών με ΔΕ Πολλοί γονείς παιδιών με ΔΕΠΥ αναφέρουν πως δε θα γινόταν τίποτα εάν δεν βρίσκονται συνέχεια πάνω από το παιδί τους. 

Δομημένες δράσεις όπως το βούρτσισμα των δοντιών, το μπάνιο, το ντύσιμο παίρνουν πολύ μεγάλο χρόνο.
To modeling είναι μία τεχνική παρέμβασης, στην οποία λέμε ή δείχνουμε αυτά που θέλουμε να πει ή να κάνει το παιδί. Αυτό μπορεί να είναι χειρονομία, ήχος, λέξη ή φράση. 

Το modeling γίνεται χωρίς πίεση και απαιτήσεις. Το παιδί μαθαίνει με το δικό του ρυθμό, χωρίς να περιμένουμε κάτι από αυτό.

To modeling μπορείτε να το βάλετε στην καθημερινότητά σας, στις ρουτίνες σας και στο παιχνίδι.
Αν και τα χαρακτηριστικά τη Αν και τα χαρακτηριστικά της ΔΕΠΥ είναι ευρέως γνωστά, οι υποκείμενοι μηχανισμοί του εγκεφάλου παραμένουν εδώ και καιρό μυστήριο. 

Μία σημαντική νέα μελέτη ρίχνει φως σε αυτό που συμβαίνει στον εγκέφαλο των παιδιών με ΔΕΠΥ. 

Διαφορετικές περιοχές φαίνεται να είναι τόσο υπερσυνδεδεμένες μεταξύ τους, που είναι δύσκολο για τα μηνύματα να περάσουν από τη μία περιοχή στην άλλη. 

Η έρευνα που διεξήγαγε ο Luke Norman, PhD, επιστημονικός συνεργάτης στο Εθνικό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας και οι συνεργάτες του, και δημοσιεύθηκε στο American Journal of Psychiatry τον Μάρτιο του 2024, έδειξε πως στα παιδιά με ΔΕΠΥ, ο κερκοφόρος πυρήνας είναι στενά συνδεδεμένος με τον εγκεφαλικό φλοιό, το εξωτερικό στρώμα του εγκεφάλου, που είναι υπεύθυνο για την προσοχή, τον έλεγχο της παρόρμησης και τη λήψη αποφάσεων.

Τέτοιες έρευνες μας δείχνουν γιατί τα παιδιά με ΔΕΠΥ δυσκολεύονται τόσο πολύ στην οργάνωσή τους μέσα στην τάξη.
Η βοήθεια που παρέχουμε στο Η βοήθεια που παρέχουμε στο παιδί όταν δεν το αφήνουμε να κάνει μόνο του κάποιες δραστηριότητες, όπως το να βάλει το μπουφάν του ή να κάνει μόνο του μπάνιο, μπορεί να έχει θετικά αποτελέσματα στη βραχυπρόθεσμη ασφάλεια και άνεση του παιδιού, αλλά ταυτόχρονα μπορεί να περιορίσει την ανάπτυξη της αυτονομίας του.

Όταν τα παιδιά δεν έχουν την ευκαιρία να αναλάβουν κάποιες από αυτές τις δραστηριότητες μόνα τους, τους στερούμε τη δυνατότητα να αναπτύξουν δεξιότητες αυτοεξυπηρέτησης και να ενισχύσουν την αυτοεκτίμηση και την αυτοπεποίθησή τους. 

Αντίθετα, αν τους δώσουμε την ευκαιρία να προσπαθήσουν, ακόμη και αν αρχικά χρειάζονται βοήθεια, τους ενθαρρύνουμε να αναπτύξουν αίσθημα επιτυχίας και ανεξαρτησίας.

Είναι σημαντικό να βρούμε την ισορροπία, παρέχοντας υποστήριξη όταν είναι απαραίτητο, αλλά και δίνοντας στο παιδί την ευκαιρία να προσπαθήσει μόνο του.
Κι εσείς και το παιδί σας, θα κάνετε πολλά λάθη κατά τη διάρκεια του ταξιδιού σας. Αυτά τα λάθη δεν χρειάζεται να προκαλέσουν ανεπανόρθωτη ζημιά αν είστε πρόθυμοι να μάθετε από αυτά μαζί.

Τα πιο πολύτιμα εργαλεία γονεϊκότητας είναι αυτά που ήδη κατέχετε:
-η αγάπη σας για το παιδί σας και 
-η δική σας εσωτερική σοφία και κοινή λογική. 

Θυμηθείτε, επίσης, ότι τα παιδιά, ειδικά τα πολύ μικρά παιδιά, μαθαίνουν παρακολουθώντας και μιμούμενα τους γύρω τους.

Το παιδί σας δεν θα θέλει μόνο να σκουπίσει ή να πλύνει τα πιάτα όπως το κάνει η μαμά, ο μπαμπάς ή η γιαγιά, αλλά θα μιμηθεί και τις αξίες που έχετε, όπως η ειλικρίνεια, η καλοσύνη και η δικαιοσύνη. 

Όταν χρησιμοποιείτε τα λάθη ως ευκαιρίες για μάθηση, τα παιδιά σας θα απορροφήσουν αυτήν τη σημαντική στάση. 

Αφήστε τις ενέργειές σας ως γονείς να διδάξουν στο παιδί σας ότι είναι αγαπητό και σεβαστό, ότι οι επιλογές έχουν συνέπειες, όχι εκείνες που επιβάλλετε, αλλά εκείνες που μπορείτε να το βοηθήσετε να εξερευνήσει, και ότι το σπίτι είναι ένα ασφαλές και υπέροχο μέρος για να βρίσκεται.
Έχετε στο μυαλό σας κάποιο παιδί που μπορεί να έχει δυσκολίες στην αισθητηριακή του επεξεργασία;

Να βγάζει τα παπούτσια του και να αρνείται να τα φορέσει;

Nα βάζει τα χέρια στα αυτιά του όταν ακούσει κάποιο ήχο κι ας μην είναι δυνατός;

Να μην αντιλαμβάνεται εάν κρυώνει η ζεσταίνεται;

Να είναι αδέξιo και να πέφτει σε όλα τα έπιπλα;
To ελεύθερο παιχνίδι δίνει τ To ελεύθερο παιχνίδι δίνει την ευκαιρία στα παιδιά να εκφραστούν και να εξελιχθούν μέσα από αυθόρμητες, φυσικές και δημιουργικές δράσεις. 

Το παιδί εξερευνά και δημιουργεί χωρίς να καθοδηγείται άμεσα από έναν ενήλικα. 

Ενθαρρύνεται να δημιουργήσει δικές του ιδέες και δικό του παιχνίδι.

Μαθαίνει να αναγνωρίζει τα δικά του συναισθήματα, τα συναισθήματα των άλλων και να διαχειρίζεται και να επιλύει αποτελεσματικά διάφορες συναισθηματικές καταστάσεις. 

Αποκτά κοινωνικές δεξιότητες, όπως να συνεργάζεται με τους άλλους και να ονομάζει τα δικά του συναισθήματα. 

Το παιχνίδι ενθαρρύνει το παιδί να αισθάνεται ικανοποιημένο και να είναι ο εαυτός του το επίκεντρο.
Όσο υπάρχουν γονείς και παι Όσο υπάρχουν γονείς και παιδιά, τόσοι πολλοί τρόποι διαχείρισης και διαπαιδαγώγησης θα υπάρχουν. 

Η εμπειρία του να μεγαλώνει ένας γονιός το παιδί του είναι μοναδική, όπως μοναδικός-ή είσαι κι εσύ, όπως μοναδικό είναι και το παιδί σου. 

Δεν υπάρχει άλλο άτομα σαν εκείνο. 

Κανένας & καμιά δε μπορεί να σας δώσει τις συμβουλές για το πως θα λειτουργήσει τέλεια η οικογένειά σας. 

Η κάθε συμπεριφορά που βλέπουμε μπορεί να έχει πολλαπλές εξηγήσεις σχετικά με το νόημα ή τον σκοπό της, επειδή οι άνθρωποι, και ο τρόπος που συμπεριφερόμαστε, είναι περίπλοκοι (Dunn 2008).
Το αιθουσαίο μας σύστημα εί Το αιθουσαίο μας σύστημα είναι το πρώτο αισθητηριακό σύστημα που αναπτύσσεται στη μήτρα και το σύστημα που χρησιμοποιούμε για να ηρεμήσουμε ένα μωρό. 

Το αιθουσαίο σύστημα είναι ισχυρό! 

Σχετίζεται με τον μυϊκό τόνο, τις κινήσεις των ματιών, καθώς την προσοχή και τη συγκέντρωση.

Ρυθμίζει τον συνολικό μυϊκό τόνο του σώματός μας, ο οποίος είναι απαραίτητος για να μας κρατάει όρθιους και σταθερούς. Κάποιες φορές, όταν ο μυϊκός τόνος μας είναι χαλαρός, είμαστε λιγότερο σταθεροί στη λεκάνη ή στους ώμους ή ακόμη και στον πυρήνα μας.

Όταν ένα παιδί δυσκολεύεται στην πρόσληψη αιθουσαίων εισροών θα δυσκολευτεί να καθίσει όρθιο ή ακίνητο στην καρέκλα για μεγάλο χρονικό διάστημα. Αυτά τα παιδιά χρειάζονται συχνά "κινητικά διαλείμματα".

Το αιθουσαίο σύστημα είναι επίσης συνδεδεμένο με τα μάτια μας. Σκεφτείτε το να κάθεστε σε ένα ακινητοποιημένο τρένο και το τρένο δίπλα σας να κινείται. Έχετε ποτέ αισθανθεί ότι κι εσείς κινείστε, ακόμα κι αν δεν κινείστε; 
Αυτό είναι το οπτικό σας σύστημα που διεγείρει το αιθουσαίο σας σύστημα. Το αιθουσαίο μας σύστημα μας βοηθά να παρακολουθούμε τα μάτια μας με όλο το πεδίο όρασής μας και το χρειαζόμαστε για να αντιγράψουμε από τον πίνακα ή να ψάξουμε κάτι στο σούπερ μάρκετ. 

Έχει το παιδί σας δυσκολία στην αντιγραφή από τον πίνακα; Στην αντιγραφή στο τετράδιο;
Γνωρίζοντας ότι κάποιες από τις συμπεριφορές που βλέπετε στο παιδί σας - εκείνες που μπορεί να φαίνονται ότι κάνουν τη ζωή τους πιο δύσκολη μερικές φορές - δεν είναι μια επιλογή που κάνουν αλλά μάλλον ο τρόπος που έχουν δημιουργηθεί, μπορεί να σας προσφέρει μια διαφορετική κατανόηση της ζωής τους.
Υπάρχει μεγάλη σύγχυση στο Υπάρχει μεγάλη σύγχυση στο τι προσφέρει η μελέτη και τι προσφέρει η ειδική διαπαιδαγώγηση/ειδικό μαθησιακό πρόγραμμα.

Και οι δύο υπηρεσίες είναι εξίσου σημαντικές αλλά στοχεύουν σε διαφορετικούς τομείς.
Μικρή ιστορία καθημερινής ζωής

Πηγαίνετε στο σούπερ μάρκετ μαζί με το παιδί σας.
Η μέρα είναι βροχερή, κάνει κρύο, το πάρκινγκ είναι γεμάτο και δεν έχετε ομπρέλα.
Το παιδί σας στο πίσω κάθισμα αρχίζει και δυσανασχετεί και σας το δείχνει. 
Κι εσείς δεν περνάτε καλά, αλλά δεν έχετε την πολυτέλεια να συμπεριφερθείτε σαν νήπιο.
Δεν έχετε την επιλογή να φύγετε, γιατί έχετε τραπέζι το βράδυ στο σπίτι και πρέπει να αγοράσετε τρόφιμα. 

Ο τρόπος που το σώμα σας θα επεξεργαστεί τα αισθητηριακά ερεθίσματα θα κάνει τα ψώνια σας είτε δυσάρεστα, είτε διαχειρίσιμα.

Η καλή αισθητηριακή επεξεργασία σημαίνει ότι δε θα σας ενοχλήσει το νερό της βροχής που θα πέφτει πάνω σας και θα αγνοήσετε ότι έχετε βραχεί από την κορυφή ως τα νύχια. Δε θα σας ενοχλήσει η ζεστή ατμόσφαιρα μέσα στο σούπερ μάρκετ, παρόλο που έχετε φορέσει παλτό, κασκόλ κλπ. 

Καλή αισθητηριακή επεξεργασία σημαίνει ότι μπορείτε να κινείτε το καρότσι, γύρω από τους άλλες πελάτες χωρίς να πέφτετε πάνω τους, κρατώντας ταυτοχρόνως το παιδί σας που γκρινιάζει.

Καλή αισθητηριακή επεξεργασία σημαίνει να μπορείτε να αγνοήσετε όταν άλλοι πελάτες σας αγγίζουν ή σας σπρώχνουν, καθώς περνούν από δίπλα σας. 

Καλή αισθητηριακή επεξεργασία σημαίνει ότι μπορείτε να βρείτε τα πράγματα στους διαδρόμους από τη λίστα, να περιμένετε υπομονετικά στην ουρά στο ταμείο, να πάτε στο αυτοκίνητο και πάλι να βρέχεστε, χωρίς να χάσετε τη ψυχραιμία σας. 

Μπορείτε να δείτε πώς όλο το ταξίδι θα μπορούσε να είναι διαφορετικό αν βρίσκατε μία από αυτές τις αισθήσεις δύσκολη να την επεξεργαστείτε;;;;
Έχετε χαρακτηρίσει ποτέ ένα παιδί άτακτο; Kακομαθημένο; Xειριστικό; Yπερκινητικό; 

Έχετε σκεφτεί ποτέ ποιοι μπορεί να είναι οι λόγοι πίσω από αυτές του τις συμπεριφορές;

Διαβάζετε και ενημερώνεστε για την ορθή γονεϊκότητα, αλλά τίποτα από αυτά δε λειτουργεί στο παιδί σας. 

Θα συμφωνήσουμε ότι δεν είναι συνταγή copy-paste η διαχείριση κάθε παιδιού. Το κάθε παιδί είναι μοναδικό & η εμπειρία να το μεγαλώνετε είναι δική σας.

Όπως εξηγεί η Winnie Dunn (2008), κάθε συμπεριφορά που βλέπουμε μπορεί να έχει πολλαπλές εξηγήσεις σχετικά με το νόημα ή τον σκοπό της, επειδή οι άνθρωποι, και ο τρόπος που συμπεριφερόμαστε, είναι περίπλοκοι.

Το πρώτο βήμα που θα σας βοηθήσει στο να διαχειριστείτε το παιδί σας είναι να αποκτήσετε περισσότερη γνώση για το τι περνάει. Όταν γνωρίζουμε τι συμβαίνει στο σώμα τους και στον εγκέφαλό τους, αυτό θα μας βοηθήσει να αντιδράσουμε διαφορετικά. 

Ίσως να μην έχουμε ένα μαγικό ραβδί σταματώντας κάθε έκρηξη θυμού ή ξέσπασμα που κάνει το παιδί. Μπορούμε όμως να αλλάξουμε τον τρόπο που αντιδρούμε αλλά επίσης, μπορούμε να αλλάξουμε και το πως το βιώνει εκείνη τη στιγμή το παιδί. 

Μπορούμε να γίνουμε το ασφαλές και σταθερό μέρος, όπου μπορούν να μάθουν να ρυθμίζουν τα ισχυρά τους συναισθήματα. Και με το χρόνο, θα μάθουμε πώς να τα βοηθήσουμε να τα ρυθμίσουν με τον καλύτερο τρόπο που μπορούν με τα εργαλεία που διαθέτουν.
Καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν, Καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν, αρχίζουν να αναζητούν περισσότερη ανεξαρτησία, δοκιμάζοντας τα όρια των γονιών τους.
Σκοπός αυτού είναι να δουν πως θα αντιδράσει ο γονιός τους και εάν μπορούν να ελέγξουν την επίδραση που έχουν στο περιβάλλον τους. 

Η συμπεριφορά αυτή των παιδιών είναι μία αναπτυξιακή διαδικασία. Αναπτύσσονται οι δεξιότητες του παιδιού όπως η κριτική σκέψη και η κατανόηση του κόσμου γύρω του. 

Είναι μία πολύ κουραστική διαδικασία, κατά την οποία ο γονιός χρειάζεται να παραμείνει υπομονετικός, να καθοδηγεί το παιδί του με σεβασμό, δείχνοντάς του τα σωστά όρια με αγάπη και σεβασμό.
To blablaδίζω θα ξεκουραστεί κα To blablaδίζω θα ξεκουραστεί και θα επανέλθει στις 7 Ιανουαρίου 2025. 

Καλά Χριστούγεννα από εμάς 💚
Όταν τους παρουσιαστεί για Όταν τους παρουσιαστεί για πρώτη φορά, θα την κοιτάξουν και θα τη μυρίσουν 

Θα την αγγίξουν με ένα εργαλείο ή με τα δάχτυλά τους 

Θα την φέρουν κοντά στο πρόσωπό τους, για να τη μυρίσουν καλύτερα ή να την αγγίξουν στα χείλη ή τη γλώσσα τους

Μπορεί να παρακολουθήσουν άλλους ανθρώπους να την τρώνε και να ακούσουν πώς ακούγεται το μάσημά της

Αφού αποκτήσουν αυτοπεποίθηση σε όλα αυτά τα βήματα, μπορεί να αισθάνονται πιο έτοιμοι να πάρουν την πρώτη τους μπουκιά.
Τα παιδιά όταν βαριούνται κ Τα παιδιά όταν βαριούνται κάνουν καταπληκτικά πράγματα! 

#POSTMAS 8
Mήπως τελικά έχουμε μπερδευ Mήπως τελικά έχουμε μπερδευτεί με αυτά που βλέπουμε στην τηλεόραση και στα social;

#POSTMAS 7
#POSTMAS 6 #POSTMAS 6
Η μελέτη χρησιμοποιεί δεδομένα από ένα μεγάλο δείγμα 1.973 νηπίων ηλικίας 12 έως 38 μηνών.

Εξετάζει τον τρόπο που οι εκφραστικές γλωσσικές δεξιότητες, ιδιαίτερα η κατάκτηση λεξιλογίου και η ικανότητα συνδυασμού λέξεων, σχετίζονται με τη συχνότητα και τη σοβαρότητα των εκρήξεων. 

Οι ερευνητές υποθέτουν ότι τα νήπια με περιορισμένο λεξιλόγιο θα παρουσιάσουν πιο συχνά και σοβαρά ξεσπάσματα. Επιπλέον, η μελέτη υποστηρίζει πως τα παιδιά που έχουν γλωσσική καθυστέρηση -αυτά που έχουν λιγότερες από 50 λέξεις και χωρίς συνδυασμούς δύο λέξεων έως τους 24 μήνες- έχουν περισσότερες πιθανότητες να κάνουν εκρήξεις θυμού. 

Συνολικά, η έρευνα υπογραμμίζει τη σημασία της εξέτασης της εκφραστικής γλωσσικής ανάπτυξης κατά την αξιολόγηση της συμπεριφοράς των νηπίων, καθώς μπορεί να παρέχει πρώιμους δείκτες πιθανών γλωσσικών ή συναισθηματικών προκλήσεων.

#POSTMAS 5
Load More Follow on Instagram
Επικοινωνία
2130-482-276
6955-508-532
blabladizotherapy@gmail.com
Νεοχωρίου 3, Καματερό ΤΚ 13451

Ωράριο λειτουργίας : 13.00-21.00
κατόπιν ραντεβού

Instagram
Facebook

Κέντρο Λογοθεραπείας, Εργοθεραπείας Αθήνα

blablaδίζω
  • Βιογραφικό
  • Ο Χώρος μας
  • Υπηρεσίες
  • Άρθρα
  • Insta wall
  • Επικοινωνία
Κατασκευή ιστοσελίδων by Toplevelwebsite.com
Close menu
  • Αρχική
  • Ο χώρος μας
  • Βιογραφικό
  • Υπηρεσίες
    • Λογοθεραπεία
    • Εργοθεραπεία
    • Μαθησιακή υποστήριξη
    • Ψυχοπαιδαγωγικό πρόγραμμα
    • Συμβουλευτική γονέων
  • Άρθρα
  • Insta wall
  • Επικοινωνία

Συνεχίζοντας να χρησιμοποιείτε αυτόν τον ιστότοπο, συναινείτε στη χρήση των cookies σύμφωνα με την Πολιτική μας για τα cookies.

Αποδοχή